Zahrada, domácí džemy, lokální nákupy. V Česku je trendy žít zdravě a levně

Zpracovaná úroda ze zahrádky Foto: Zpracovaná úroda ze zahrádkyFoto: thinkstock.com

Mít svoji zahradu i svého farmáře je dneska (opět) in. A pokud také zavařujete nebo nakládáte, máme pro vás spoustu výborných receptů...

Jak zdravě a levně jíst? Jednou z možností, která je obecně doporučována, je především vlastní produkce ovoce a zeleniny, případně medu či vajec a podobně. A nový průzkum potvrzuje, že v tom umíme chodit. Česko je stále rájem pěstitelů a domácích producentů. Tři pětiny rodin pěstují vlastní plodiny a více jak padesát procent populace je zpracovává do vlastních výrobků.

Od džemů po jogurty

Nejvíc připravujeme džemy a marmelády, následují kompoty, šťávy, mošty, nakládanou zeleninu, ale i mléčné výrobky, med nebo uzeniny. Řada lidí peče i vlastní chleba. Někoho k tomu nutí tristní kvalita potravin v obchodech, někoho nemoci a alergie, někdo opravdu musí šetřit, pro někoho to je prostě koníček a samozřejmost zděděná po předchozích generacích. Každopádně kus zahrady a práce na ní spojuje víc výhod: Je to (většinou) zdravější a levnější alternativa oproti nakupování potravin v obchodech a navíc to může být i pěkný relax.

Šetřete při nakupování. S kreditkou to jde. Získáte slevy u obchodníků a další bonusy: Přehled kreditních karet online

Lokální obchody lákají stále víc

A pokud se zrovna nerýpeme v záhonech nebo nezavařujeme okurky, potraviny stále více chodíme nakupovat do lokálních prodejen a k místním producentům. Ačkoliv supermarkety a hypermarkety jsou stále jasnou volbou pro většinu zákazníků, počet těch, kteří zároveň pravidelně nebo čas od času navštěvují i malé prodejny, jako jsou lokální řeznictví, pekařství či farmářské trhy, se zvyšuje a lidé prý mají stále větší zájem tyto malé obchodníky podporovat. „Jsme nyní svědky nastupujícího trendu rostoucí poptávky po mase a masných výrobcích z malých, často rodinných řeznictví. Zejména potěšující je tato skutečnost ve vztahu k výsekovému masu, které z podstaty není brandovým produktem. Začíná prostě být in chodit si ke svému osvědčenému řezníkovi pro maso i uzeninu“, říká třeba ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Článek

Kupujte jen věci, které určitě spotřebujete. I ty ve slevě... Foto:

Za jídlo utrácíme tisíce. Jak ušetřit? Vaše TIPY, které jsou podle nás geniální

Podle statistik platíme nejvíc za potraviny a bydlení. Pokud se vám nedaří vyjít pohodlně každý měsíc s penězi, nechte se inspirovat triky a tipy, jak můžete zkusit...

Lokální = zdravější?

Čtyři pětiny lidí totiž navíc věří, že místní plodiny mají i lepší chuťové a nutriční vlastnosti. Tři čtvrtiny populace jsou pak dokonce přesvědčeny, že produkty vypěstované v našem okolí jsou pro naše tělo prospěšné. Z toho začínají vycházet i tuzemští producenti, kterým jde o dlouhodobou pověst a snaží se potravinové výrobky nabízet na bázi celého lokálního dodavatelského řetězce. Tedy: Nakupují suroviny také zejména z lokálních zdrojů a zákazníky na to upozorňují. „Pro ovocnáře je lokální trh velmi důležitý. Protože se většina ovoce prodává v čerstvém stavu, musíme, abychom uspěli, produkty nabídnout přímo spotřebitelům. V posledních letech si zákazníci stále více uvědomují, že nákupem lokálního ovoce získávají nejen kvalitní, zdravé ovoce, ale také tím pomáhají místnímu pěstiteli, podporují ovocné sady a chrání také životní prostřední, které pak nezatěžuje doprava při dovozu toho ovoce, které si v naší zemi umíme vypěstovat,” míní předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Článek

Úsporná matka a některé její metody úspor Foto:

Matka dvou dětí doma šetří, kde se dá. Díky tomu nemusí chodit do práce

Ekologicky založená Zoë z Velké Británie chce dokázat, že je možné uživit čtyřčlennou rodinu jen s jedním platem, a to způsobem, který je šetrný k životnímu prostředí....

DIY: 10 vynikajících receptů

A pokud i vy patříte k těm, kteří zavařují, vaří, nakládají nejen z plodin z vlastní zahrádky či od pěstitelů (nebo byste rádi začali), tady najdete řadu vynikajících receptů. Od marmelád po domácí chléb:

Recept

Nakladačky bez vaření aneb okurkové pickles  Foto:

Nakládačky bez vaření aneb okurkové pickles

Křupavé okurky nakládačky se dají jíst jen tak nebo je můžete naložit. A nikde není psáno, že lák je potřeba vařit nebo okurky sterilovat. Rozleží se i ve zcela syrovém...

Recept

Rajčatový džem Foto:

Rajčatový džem

Když už opravdu nevíte co s rajčaty, které vám dozrávají na zahrádce, tak zkuste tento neobvyklý recept. Možná je to pro odvážlivce, ale výsledek tvoří báječnou symbiózu s...

Recept

Sladkokyselý sterilovaný květák Foto:

Sladkokyselý sterilovaný květák

V zimě se bude sterilovaný květák rozhodně hodit! Nakupte si krásné kousky a připravte je ve sladkokyselém nálevu :)

Recept

Jahodová marmeláda s chia semínky a vanilkou Foto:

Jahodová marmeláda s chia semínky a vanilkou

Přidejte vanilkový lusk, citrónovou šťávu a špetku soli, aby byla výsledná marmeláda více pikantní a chuťově výraznější. Trocha másla se zase přidává na konci, aby se...

Recept

Prostřeno! XIII (1) 22.1. předkrm Foto:

Domácí paštika se šípkovou marmeládou a pečivem

Kachní meníčka pokračují i v pátek, zde pro srovnání další dobrá paštika, které hodně prospěje z Chorvatska dovezená šípková marmeláda i domácí houstičky.

Recept

Chléb bez hnětení  Foto:

Chléb bez hnětení

Tento recept na domácí chléb téměř bez práce už pár let koluje českým internetem. Pro nás ho otestovala bloggerka Tereza z Foodlover.cz. Vyzkoušejte ho s ní, a pak už si...

Článek

Sklizeň dýní Foto:

Sklizeň dýní + skvělý dýňový kompot

Je čas sklidit dýně! Právě teď totiž dozrávají. Letos byla úroda vydařená, a tak si ukážeme, jak je zpracovat, abychom si na nich pochutnali nejen teď ale i v zimě.

Článek

Jeřábů je asi 80 druhů a plody všech jsou jedlé Foto:

S jeřabinami můžete hubnout, hodí se i pro diabetiky. Zkuste džem či mošt

Takový jeřabinový džem pečený v troubě! Nebo mošt.

Článek

Článek

Domácí pomazánku bez palmového tuku uděláte rychle... Foto:

Odmítáte výrobky s palmovým tukem? Hledáme alternativy: Lískooříšková pomazánka

Zjišťovali jsme, jestli máte šanci sladkou pochoutku bez palmového tuku vůbec koupit a jestli můžete třeba i ušetřit, když si ji vyrobíte sami...

NÁŠ TIP: Ještě více nápadů a receptů, jak dobře zahradničit a zpracovávat úrodu najdete na webech Prima LIVING nebo Prima FRESH.

Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Zdroj dat o průzkumu: http://www.ipsos.cz/public/media/tiskove_zpravy/TZ_2016_09_29_Lokalni_producenti_web.pdf

Diskuze

Právní poradenství
Právní poradna
Nebo volejte pište
810 811 812 info@prima-radce.cz

reklama