V řadě restaurací jde o zdraví, zjistily kontroly. Fotky, po kterých vás přejde chuť

Těžké uvěřit, že takové podniky existují Foto: Těžké uvěřit, že takové podniky existujíFoto: SZPI

Téma Zpráv FTV Prima: Zdá se, že vařením doma ušetříte, ale také často chráníte zdraví. Z loňských kontrol vyplývá, že každá třetí prověřovaná restaurace nějak chybovala. V rámci správních řízení tak navíc padl historický rekord v uložených pokutách, které za rok 2015 činily skoro 150 milionů korun.

Jsou už opravdu zvyklí na ledacos, jak ale inspektoři dodávají, vždy se objeví něco, co ještě předčí jejich očekávání. Bohužel v tom negativním slova smyslu. Ostatně můžete to sami vidět v galerii níže v článku. Mrtvé myši, jejich trus, špinavé toalety, plíseň, odpadky a neuvěřitelná místa, ve kterých se skladují potraviny. Jen kousek odtud si přitom na jídle pochutnávají nic netušící lidé. Co absolutně šokovalo inspektory? "Že některé restaurace mohou být tak zanedbané, že je vidět, že ten personál nemá ani základní povědomí o nějakých hygienických návycích," prozradil ředitel odboru kontroly SZPI Jindřich Pokora.

VYDĚLÁVEJTE NAKUPOVÁNÍM. S kreditkou to jde. Srovnání kreditních karet online na Prima Rádci!

 

Michal Janotka Foto:

"Jak inspektoři říkají, v některých provozovnách to už byla opravdu síla a nechtěli věřit vlastním očím", zjistil reportér Zpráv FTV Prima Michal Janotka.

 

 

Při pohledu do některých prostor to ani nevypadalo, že má jít o stravovací zařízení. "Já jsem byl sám přítomen při některých kontrolách provozoven, kde když jsme po té provozovně chodili, tak ona byla tak špinavá, že jsme se lepili k podlaze," uvedl ještě Jindřich Pikora. Pokud chcete přesně vědět, které podniky byly uzavřeny a proč, tak jejich přehled je k dispozici na webu Potraviny na pranýři.

Třetina neprošla...

Jen za loňský rok přitom SZPI kontrolovala přes 15 tisíc restaurací, hospod nebo barů. Celá třetina z nich neprošla. Stav části kontrolovaných provozoven dokonce pro spotřebitele představoval významné zdravotní riziko. "Určitě to alarmující zjištění je. Není výjimkou narazit na podnik, kde se evidentně neuklízela podlaha v řádech měsíců, to znamená, dokážete si představit, že zbytky potravin, mastnota a prach vytvoří takovou směs, která potom přitahuje škůdce – takovéto prostředí ohrožuje zdraví spotřebitele," varuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce tak loni přímo na místě uzavřela 144 provozoven, ve kterých byla katastrofální situace.

Článek

Kupujte jen věci, které určitě spotřebujete. I ty ve slevě... Foto:

Za jídlo utrácíme tisíce. Jak ušetřit? Vaše TIPY, které jsou podle nás geniální

Podle statistik platíme nejvíc za potraviny a bydlení. Pokud se vám nedaří vyjít pohodlně každý měsíc s penězi, nechte se inspirovat triky a tipy, jak můžete zkusit...

Situace se snad zlepší...

SZPI navíc posílila počty inspektorů i právníků. I to by podle ministra zemědělství mohlo vést konečně k zlepšení stávající situace. "Celý tento trh si uvědomuje posílení kontrolních orgánů a myslím si, že i mnoho provozovatelů se samo reguluje a snaží se standardy splnit, aby nedošlo k tomu, že budou na pranýři, že je zavřou, protože je to samozřejmě u zákazníků i u veřejnosti poškodí," myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).  SZPI tak hodlá v intenzivních kontrolách pokračovat i nadále. Jak totiž inspektoři tvrdí, právě kontroly a citelné pokuty jsou někdy jediným východiskem, jak některé majitele provozoven převychovat.

Novinky pro spotřebitele a tipy, jak ušetřit, najdete i na našem Facebooku

Sledujte Zprávy FTV Prima. Každý den v 18.55 hodin nebo kdykoliv na Prima PLAY – Zprávy.

Diskuze

Právní poradenství
Právní poradna
Nebo volejte pište
810 811 812 info@prima-radce.cz

reklama