Odmítáte výrobky s palmovým tukem? Hledáme alternativy: Želatinové bonbony

Želatinové bonbony  Foto: Želatinové bonbony Foto: Thinkstock/Prima Rádce

Ačkoliv by želatinové bonbony žádný tuk obsahovat vlastně neměly, přesto ho řada dostupných výrobků obsahuje. A co víc, je jím právě tolik kritizovaný palmový. Zjišťovali jsme, jakou máte šanci najít bonbony bez tohoto tuku a jestli nemůžete i ušetřit, když si je vyrobíte sami.

Mé děti, stejně jako snad každé jiné, mají rády gumová – želatinová zvířátka. Když jsem je chtěla kupovat naposledy, ze zvědavosti jsem začala studovat složení na obalu kvůli obsahu palmového tuku, protože v současné době hledám alternativy k výrobkům, které ho obsahují. A k mému překvapení jsem hned na první pokus objevila mezi jinými ingrediencemi i palmojádrový tuk, který oproti palmovému tuku obsahuje ještě asi o 30 procent víc nasycených mastných kyselin. Nicméně, palmový tuk jako takový obsahují i některé další želatinové bonbony nejrůznějších značek a tvarů – od privátních značek supermarketů po běžné značky. To mě opravdu velmi překvapilo, protože želatinové bonbony by vlastně žádný tuk obsahovat ani neměly. Na druhou stranu v tomto případě lze (na rozdíl třeba od listového těsta, o kterém jsem psala minule) najít docela rychle, přímo ve stejném regálu, jiné výrobky, které splní vaše požadavky ohledně palmového tuku. Tedy jsou dostupné jiné želatinové bonbony ve srovnatelné ceně, ale bez obsahu palmového oleje. Je ale třeba opravdu číst složení na obalu a chvíli u regálu postát. Řekla bych, že palmový tuk je minimálně ve čtvrtině želatinových bonbonů, jejichž složení jsem pročetla.

VYDĚLÁVEJTE NAKUPOVÁNÍM. S kreditkou to jde. Srovnání kreditních karet online na Prima

Článek

Listové těsto můžete udělat, ale i snadno nahradit Foto:

Odmítáte výrobky s palmovým tukem? Hledáme alternativy: Listové těsto

Listové těsto je velmi oblíbenou variantou rychlé přípravy zejména závinů. Obsahuje ale palmový tuk, kterému se teď řada spotřebitelů snaží vyhnout. Zjišťovali jsme, jaká...

Alternativa v obchodě?

Klasický maket:

Ano, v cca stejné cenové kategorii, tedy kolem 20 Kč/80 g. Šance najít alternativu je.

Internet:

Na internetu je nabídka bohatší, oproti kamennému obchodu se ve složení většiny nabízených výrobků palmový, ani žádný jiný tuk neobjevuje. Kromě známých značek lze najít i zahraniční značky, které v českých marketech nejsou běžně dostupné. Ceny např. 116 Kč/150 g či 59 Kč/180 g.

Zdravé („bio“) potraviny:

Ano, ve vyšší cenové kategorii, tj. např. 51 Kč/100 g, 99 Kč/200 g či 47 Kč/85 g (na internetu). Šance najít alternativu je vysoká.

Článek

Podle lékařů není palmový olej zdraví neškodný... Foto:

Palmový olej je podle ministra věc etiky, ale zdraví neškodí. Na trhu být může

Ministerstvo zemědělství zatím nezakáže používání palmového oleje. Ministr Jurečka přišel s tím, že je to hlavně etický problém kvůli požárům deštných pralesů a žádná...

Domácí výroba

Ačkoliv alternativy v obchodě naštěstí existují, pokud jde o obsah palmového tuku v želé bonbonech, nakonec i v tomto případě přišlo na řadu domácí testování. Už proto, že běžní medvídci či jiné tvary v obchodech, i když v nich zrovna není palmový či palmojádrový tuk, obsahují hodně cukru a některé i zbytečně moc chemie. Ačkoliv řada výrobců dnes už naštěstí místo umělých barviv, které mohou způsobovat u dětí hyperaktivitu, přidává rostlinné extrakty a koncentráty z kopřivy, špenátu, rybízu, jablek či řepy. Rozhodla jsem se ale opět vyzkoušet i domácí výrobu želatinových bonbonů, abych zjistila, zda je to plnohodnotná alternativa těm kupovaným a jestli budou dětem chutnat. Na internetu lze najít spoustu receptů na vlastní bonbony nejrůznějších barev, chutí a množství. Mě mimo jiné zaujal i recept kolegyně z webu Prima Living s mixovaným ovocem, který jsem chtěla už delší dobu vyzkoušet.

Recept č. 1 – Želatinové bonbony s jahodami a pomerančem

Jahodovo-pomerančové bonbony Foto:

V původním receptu je cca dvojnásobné množství surovin, upravila jsem dle množství jahod, které jsem měla na test k dispozici.

Ingredience:

  • 350 g jahod (koupené mražené)
  • 125 ml čerstvé pomerančové šťávy nebo džusu – já jsem použila část vody z rozmražených jahod a doplnila pomerančovým džusem
  • 40 g práškové želatiny (může být prý i agar, který je z řas a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, nicméně tuto variantu jsem nezkoušela)
  • ½–1 lžíce medu nebo cukru – já jsem zvolila cukr

Postup:

Nalijte do hrnce vybranou šťávu, přidejte nasekané jahody a povařte, dokud úplně nezměknou. Nechte mimo sporák mírně vychladnout, přidejte sladidlo a rozmixujte dohladka. Pak přidejte želatinu a směs opět rozmixujte dohladka. Vzniklou směs vylijte na plech vyložený alobalem a dejte na hodinu do lednice. Počkejte, až je hmota studená a pevná, pak začněte vykrajovat vybrané tvary.

 

Originální recept + další dva najdete v tomto článku:

Článek

Ztuhlou hmotu vykrájíte Foto:

Domácí medvídci jsou nejzdravější na světě: bez přidaného cukru, aditiv a kalorií

Jsou prázdniny – co si takhle s dětmi vyrobit zásobu sladkého?
Jak chutnají?

Typické "navoskované" bonbony z obchodu, ač bývají různých chutí, tvarů a konzistence, jsem nevyrobila. Nicméně chuťově byly dobré a dětem chutnaly. S čerstvými jahodami a čerstvou šťávou z pomeranče by byly ještě lepší.

Recept č. 2 – Jablečno-višňové bonbony

Vykrájené višňové bonbony Foto:

Ingredience:

  • 250 ml ovocné šťávy (čerstvě vymačkané ovoce, kvalitní džus, mošt...) – já jsem zkusila jablečno-višňový mošt
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru nebo medu nebo sirupu
  • 3 lžíce želatiny (cca 20 g)

Suroviny na želatinové bonbony Foto:

Postup:

Všechny ingredience kromě želatiny dejte do hrnce a pomalu zahřívejte. Jakmile se tekutina ohřeje, postupně přidávejte želatinu a stále míchejte, dokud směs nepřivedete k varu. Jakmile začne směs vařit, sundejte z plotny a nalijte do formiček nebo třeba do pekáče (ideálně na alobal), budete-li tvary vykrajovat. (Nebo postupujte podle instrukcí na obalu želatiny, je-li doporučen jiný postup - někde může být uvedeno, že se musí sypká směs vmíchat do horké tekutiny, ale nesmí se vařit. Tudíž pak je vhodné džus či čerstvou šťávu přivést k varu, sundat z plotny a pak přimíchat želatinu.) Tekutina by měla dosahovat do výšky přes půl centimetru. Dejte vychladit na tři hodiny do lednice a poté už můžete vykrajovat.

Vykrajování bonbonů Foto:

Jak chutnají?

Višňová příchuť nebyla pro mě nakonec úplně tou správnou volbou, s jinou šťávou by podle mého názoru byly bonbony lepší. Pomeranč, jablko či multivitamín by se hodily víc. Pokud jde o konzistenci, opět jsem nedosáhla srovnatelného výsledku, jako když si bonbony koupíte, mnou vyrobené bonbony byly měkčí a jakoby lepivější. Nicméně, u dětí i dospělých, kteří testovali, se opět setkaly s úspěchem.

Pozn.: Doma vyrobené „gumové“ bonbony by se měly uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a vydrží prý tak 2–3 týdny.

Článek

Domácí pomazánku bez palmového tuku uděláte rychle... Foto:

Odmítáte výrobky s palmovým tukem? Hledáme alternativy: Lískooříšková pomazánka

Zjišťovali jsme, jestli máte šanci sladkou pochoutku bez palmového tuku vůbec koupit a jestli můžete třeba i ušetřit, když si ji vyrobíte sami...

Srovnání cen

Želatinové bonbony s i bez palmového tuku v běžném obchodě tedy stojí kolem 20 korun (18–24 Kč) za 80 gramů. V „bio“ kvalitě vychází cena za 80 g asi na 41 korun. Na internetu je nabídka bohatší, 80 g bonbonů zahraniční výroby lze pořídit například za 26 korun, ale i za 62 korun. Nicméně k těmto částkám je nutné započítat například i cenu za poštovné, pak se pořizovací cena zvyšuje.

Recept č. 1

Množství bonbonů, které jsem získala v případě prvního receptu, bylo 400 g po 186 kusech. Celková cena za ingredience + energie při vaření: 69 Kč

  • jahody mražené – 45 Kč
  • 100 ml džusu – 2,60 Kč
  • želatina – 20 Kč
  • med/cukr – 0,5 haléřů
  • energie – 1 Kč

Získala jsem množství odpovídající 4–5 běžného 80–100g balení bonbonů.

Cena za 80 g vyšla na 13,80 Kč, ušetří se tedy kolem 6 korun na jedno balení, pokud nakupujete standardní kvalitu, místo nákupu „lepších“ výrobků, přírodnějších, pak ušetříte i kolem 30–48 korun za 80gramové balení. V sezoně a v případě vlastní zahrady, kdy můžete přidat vlastní jahody či třešně apod., se cena ještě razantně sníží...

Článek

Kupujte jen věci, které určitě spotřebujete. I ty ve slevě... Foto:

Za jídlo utrácíme tisíce. Jak ušetřit? Vaše TIPY, které jsou podle nás geniální

Podle statistik platíme nejvíc za potraviny a bydlení. Pokud se vám nedaří vyjít pohodlně každý měsíc s penězi, nechte se inspirovat triky a tipy, jak můžete zkusit...
Recept č. 2

Množství bonbonů, které jsem získala v případě druhého receptu, bylo 132 gramů.

Celková cena za ingredience + energie při vaření: 27,50 Kč

  • 250 ml moštu – 12 Kč
  • citronová šťáva – 4 Kč
  • želatina – 10 Kč
  • med/cukr – 0,5 haléřů
  • energie – 1 Kč

Získala jsem množství odpovídající cca 1 a půl balení bonbonů.

Cena na 80 g vyšla na 16,60 Kč, ušetřila jsem od 2 do 6 korun na běžně dostupná balení bonbonů, dle značky. Při porovnání ceny mnou vyrobených bonbonů a „přírodnějších“ produktů na trhu, jsem ušetřila od 27 do 45 korun na balení 80 g.

Článek

Když ušetříte nějaké peníze, můžete si dopřát víc luxusu... Foto:

Ušetřete peníze i čas pro sebe. Víme, jak mít snadno o tisíce korun víc než teď

Existuje spousta věcí, na kterých lze šetřit, a přitom velmi snadno. Jednoduchý a zásadní tip vám na účtu "zachrání" i tisíce korun ročně.

Závěrem...

Pokud jde o obsah palmového tuku, lze dobře najít alternativy výrobků, na jejichž chuť jsme zvyklí, v rozumné cenové relaci. Pokud jde o obsah cukrů a chemie, je třeba v obchodech víc pátrat, zkusit zdravou výživu apod. Podomácku vyrobené bonbony nejsou podle mě chuťovně ani konzistenčně srovnatelné s klasickými z obchodu, které jsou tužší, lesklejší a pevnější, nicméně podle lidí, kterým jsem je dávala ochutnat, připomínají chutí i konzistencí některé výrobky ze zdravé výživy. Dětem chutnaly, proto lze podle mého názoru domácí želé bonbony rozhodně považovat za alternativu, pokud chcete ušetřit například při pořádání dětské oslavy. Za pár korun získáte spoustu bonbonů (v prvním receptu 186, ve druhém asi 85 kusů dle velikosti vykrajovátka či formiček), které jsou navíc mnohem zdravější. Nemusí být vůbec oslazené cukrem. Ale to už je trochu bokem od našeho stěžejního tématu, kterým je palmový tuk...

Ivana :-)

Prima Rádce je také na Facebooku, kde najdete novinky pro spotřebitele i spoustu tipů na úspory. Přidejte si nás...

Zdroj druhého receptu: womanonly.topzine.cz/recept-na-domaci-gumove-medvidky-jsou-zdravejsi-nez-ty-z-obchodu

Diskuze

Právní poradenství
Právní poradna
Nebo volejte pište
810 811 812 info@prima-radce.cz

reklama