8 mýtů z kuchyně. Pokud je děláte, možná plýtváte jídlem i penězi

Například vajíčka by neměla být skladována ve dveřích lednice... Foto: Například vajíčka by neměla být skladována ve dveřích lednice...Foto: thinkstock.com

Každý z nás prý ročně nespotřebuje spoustu kilogramů jídla. A vyhodí je. A s tím samozřejmě vyhodí i své peníze. Ve více než polovině českých rodin podle průzkumů skončí v popelnici měsíčně asi čtyři tisíce korun. Možná i kvůli tomu, že si myslíme následující...

Není to ale problém jen Čechů, zbytečné vyhazování potravinového odpadu (nejen v domácnostech) řeší i v dalších zemích po celém světě. Tady je 8 nejčastějších mýtů inspirovaných článkem novinářky specializující se na úspory a osobní finance Felicity Hannah, které nás mohou podporovat ve vyhazování jídla i peněz nebo ve zbytečném utrácení. Které to jsou?

1. Vejce patří do dveří lednice

Nepatří, ačkoliv bývají právě do dveří dodávány spolu s lednicí speciální držáky na vejce. Vajíčka nesnášejí změnu teploty, proto jsou podle odborníků dveře lednice nejméně vhodnou variantou jejich uložení. Lepší je vajíčka uložit do části lednice, kde je konstantní teplota. Nicméně podle některých zdrojů i zkušeností hospodyněk vajíčka dokonce ani v lednici skladována být nemusí – stačí sklípek či spíž s teplotou maximálně do 18 °C. Vejce totiž také mohou absorbovat pachy z jiných potravin – například sýrů či cibule.

Šetřete při nakupování. S kreditkou to jde. Získáte slevy u obchodníků a další výhody. Srovnání kreditních karet online

2. Zpracované ovoce není zdravé

Tohle také není úplně pravda. A platí to i pro zeleninu. Nejen čerstvé ovoce a zeleninu, ale i mražené, sušené, dušené i konzervované ovoce můžete s klidem zařadit do jídelníčku a počítat s nimi jako s jednou z pěti požadovaných porcí těchto potravin za den. Například člověk, který má 90 kilo, potřebuje denně asi 300 g ovoce a 600 g zeleniny. Obecně u dospělého člověka se ale mluví o 500 gramech ovoce a zeleniny, respektive pěti porcích po 100 gramech. To znamená například půl pomeranče, dvě švestky, rajče, menší mrkev a lžíce rozinek. Počítá se i vařená zelenina. A vzhledem k tomu, že mražené potraviny mají tendenci být levnější než čerstvé ovoce a zelenina, můžete tak opravdu ušetřit peníze a zároveň zachovat rodinné zdraví. A zároveň, pokud se zdá, že nezvládnete sníst čerstvé meruňky či švestky, můžete je zamrazit pro „strýčka příhodu“. Stačí pak krátce povařit s trochou cukru nebo přidat med a máte výborný kompot.

Článek

Kupujte jen věci, které určitě spotřebujete. I ty ve slevě... Foto:

Za jídlo utrácíme tisíce. Jak ušetřit? Vaše TIPY, které jsou podle nás geniální

Podle statistik platíme nejvíc za potraviny a bydlení. Pokud se vám nedaří vyjít pohodlně každý měsíc s penězi, nechte se inspirovat triky a tipy, jak můžete zkusit...

3. Balená voda je lepší než voda z kohoutku

Balená voda je sice vhodná ke každodennímu pití (nemyslíme tím ale třeba minerálky – ty se doporučují jen občas), ale i ta kohoutková je velmi kvalitní a navíc několikanásobně levnější. Kvalitní pitnou vodu z kohoutku má k dispozici téměř 90 procent obyvatel České republiky. K běžnému pití tak podle závěrů pravidelných testů určitě vyhovuje. Musí obsahovat i zdraví prospěšné látky, jako je hořčík nebo vápník, na druhou stranu obsahuje v určité míře i některé škodlivé látky, jako jsou třeba dusičnany či chlor, který je nutný k dezinfekci. Ve srovnání s balenou vodou "pitnou" podléhá voda, která teče z městského potrubí, stejným normám a častějším kontrolám. Kvalita kohoutkové vody tak bývá často srovnatelná nebo někdy i lepší než u vody balené, která je označena jako pitná. I v ní najdete určité množství některých škodlivých látek, jako má obyčejná voda, ale aby mohla jít do prodeje, musí dodržet tolerované hodnoty. Jinou kapitolou jsou pak balené minerální, pramenité a kojenecké vody – ty přísnějším normám podléhají. Podrobněji v tomto článku:

Článek

Kohoutková voda je dlouhodobě vhodná k pití Foto:

Voda z kohoutku: Pít, či nepít? A jak zjistit kvalitu?

Kohoutková voda je v České republice víceméně kvalitní a podle některých testů i jedna z nejlepších na světě.

4. Vajíčka není možné zamrazit

Že nelze zamrazit vajíčka? Omyl. Nesmíte je mrazit i se skořápkou, ale po rozklepnutí tomu nic nebrání. Lze mrazit celé rozklepnuté vajíčko nebo můžete zamrazit bílky a žloutky zvlášť. To je užitečné, pokud recept vyžaduje jen například bílky a zbydou vám žloutky. Pokud pro ně nemáte žádné využití a hrozí, že se vám po pár dnech v lednici zkazí a vy je vyhodíte, klidně je zamrazte. Můžete například využít tvořítka na led a po zmrazení kostky přesypat do dózy či sáčku, kde budou připravené k dalšímu zpracování, až přijde jejich čas. Zkušenosti britské novinářky potvrzují i české hospodyňky. „Před několika měsíci jsem zamrazila 120 vajec. Rozklepla jsem je, prošlehala bílek se žloutkem a po čtyřech jsem je mrazila v šáčku. Poslední várku jsem použila před týdnem. Používám je hlavně na pečení a zapékání, ale i na chleba ve vajíčku se dalo. Jen na míchaná vejce se mi nelíbí. Po čtyřech je mám, protože je to u nás nejpoužívanější počet,“ popisuje jedna čtenářka v internetové diskuzi. Zkušenosti má i zkušená kuchařka Simona. „Když peču na Vánoce, tak vajíčka zamrazuji (na nějaké cukroví potřebuji to, na jiné ono a bojím se, aby se mi ty "pozůstatky" v lednici nekazily. Po rozmražení pak fungují bílky i žloutky dobře, bílek jde i vyšlehat na tuhý sníh,“ radí Simona. A mimochodem, zamrazit můžete opravdu skoro všechny potraviny. Jen některým se změní konzistence, jsou pak vhodné třeba jen na vaření či pečení. To se týká například jahod nebo rajčat.

Článek

Řadu přísad lze v receptech snadno a levně nahradit... Foto:

13 tipů, jak nahradit (drahé) ingredience, když je nemáte nebo chcete při vaření ušetřit

V řadě receptů narazíte na přísadu, kterou je buď náročné vůbec sehnat, nebo je drahá. Někdy se vám také stane, že potřebujete ingredienci, když chcete něco uvařit, a...

5. Nejlevnější potraviny jsou v supermarketech

Nemusí to tak být. Pro akční ceny a nejrůznější akce je samozřejmě největší prostor ve velkých obchodních řetězcích, nicméně nemusí to platit pro všechny potraviny. Příkladem může být například ovoce nebo zelenina. Tu leckdy můžete nakoupit levněji například na trhu, kde máte záruku českého a čerstvého produktu, u kterého nehrozí, že vám ještě do večera zplesniví. Vždy se také vyplatí v obchodech porovnávat další druhy potravin...

 

Jak snadno ušetřit za domácnost až tisíce korun ročně? Najděte nejvýhodnějšího dodavatele energií na trhu pro vás. Během pár minut

>>> Srovnání elektřiny <<<
>>> Srovnání plynu <<<


6. Plnohodnotné jídlo = maso

Maso patří mezi nejdražší potraviny, které kupujeme. Ne každé hlavní jídlo ale musí obsahovat maso. Podle řady výživových poradců je ideální zlatý střed: Jíst maso 3–4 týdně. To se pak projeví i na množství utracených peněz. Zdravější a levnější je vařit často jen ze zeleniny, třeba i mražené, z níž si můžete udělat luxusní jídla. Zařaďte také častěji luštěniny, které jsou zdravé, levné a zároveň vám dodají řadu prospěšných látek.

NÁŠ TIP: Spoustu vynikajících receptů na bezmasá jídla najdete i na webu Prima FRESH – Vegetariánské recepty.

Článek

V kuchyni je velký prostor pro úspory... Foto:

Neplýtvejte v kuchyni: Poradíme, jak šetřit i skladovat potraviny

Kuchyně je po topení a ohřevu vody třetím největším žroutem energie ve vašem domě nebo bytě...

7. Nelze znovu mrazit maso, které je už jednou rozmražené

Pokud zmrazené maso rozmrazíte a uvaříte z něj jídlo, které nesníte, můžete případné zbytky opět zamrazit. Opětovně zamrazit maso se nedoporučuje jen tehdy, pokud se mezitím tepelně neupraví...

8. Nejlepší jsou drahé obiloviny

Jsou pro vás nejlepší snídaňové cereálie? Na Západě není snídaně nikdy kompletní, pokud neobsahuje vrchovatou misku cereálií s mlékem. Desítky let jsou tam cereálie propagovány jako zdravé, prospěšné a jediné správné k snídani. Podobně vstoupily před lety tyhle křupinky i na český trh. A nejsou vůbec levné. Ale je vůbec něco pravdy na tom, co reklamy o malých kuličkách, polštářcích a lupíncích tvrdí? Jsou snídaňové cereálie alespoň trochu zdravé? Bohužel, většina cereálií je plná cukru, umělých aromat a "živin", které se jen těžko vstřebávají do těla. A pokud si myslíte, že vaše snídaně je možná sladká, ale přesto pořád zdravá, není to tak úplně pravda. Cereálie mohou například zvyšovat hladinu cukru v krvi, můžete po nich ztloustnout. Zkuste místo misky cereálií, pokud je skutečně jíte, občas udělat starou dobrou ovesnou kaši. Stačí vstát o pět minut dřív. Je dobrá i jen s vodou a medem. Pytel ovesných vloček vás vyjde kolem dvaceti korun a uvaříte si spoustu porcí...

Článek

Snídaňové cereálie Foto:

Snídaňové cereálie: 5 šílených pravd, které byste měli znát

Myslíte si, že pro sebe děláte něco dobrého, když snídáte kupované cereálie? To je velký omyl, protože svému tělu naopak škodíte.

Další tipy, jak neplýtvat potravinami:

  • Dávejte nově koupené potraviny dozadu do lednice, abyste dříve sáhli po těch, kterým také dřív končí trvanlivost.
  • Při akční nabídce, například 3+1 zdarma, zvažte, zda opravdu produkty spotřebujete.
  • Buďte kreativní a ze zbytků jídla vytvořte plnohodnotné a chutné pokrmy (například ze zbylé bramborové kaše lze udělat bramoborové knedlíky nebo placky či ze zbylých kostí z pečeného kuřete lze udělat ještě polévku...).
  • Zbylé omáčky i polévky zamražte.
  • Nepřeplňujte police, může to bránit studenému vzduchu cirkulovat a udržet déle čerstvé potraviny.
  • Salát a zeleninu ukládejte do spodních zásuvek v lednici, abyste prodloužili jejich trvanlivost.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE: SPECIÁL o úsporné domácnosti

Zatímco kotlům lidé obvykle věnují odpovídající péči, radiátory naopak často zanedbávají Foto:

- praktické rady a tipy na úspory

- informace o možnostech získání příspěvků od státu

- videa, manuály, ...

 

 

Novinky pro spotřebitele a spoustu tipů, jak ušetřit, najdete i na našem Facebooku. Přidejte si nás...

Inspirace: uk.finance.yahoo.com/news/never-put-eggs-in-the-fridge--a-dozen-food-myths-that-could-cost-you.html

Diskuze

Právní poradenství
Právní poradna
Nebo volejte pište
810 811 812 info@prima-radce.cz

reklama