13 tipů, jak nahradit (drahé) ingredience, když je nemáte nebo chcete při vaření ušetřit

Řadu přísad lze v receptech snadno a levně nahradit... Foto: Řadu přísad lze v receptech snadno a levně nahradit...Foto: Thinkstock.com/Prima Rádce

V řadě receptů narazíte na přísadu, kterou je buď náročné vůbec sehnat, nebo je drahá. Někdy se vám také stane, že potřebujete ingredienci, když chcete něco uvařit, a zjistíte, že ji doma nemáte...

Letět do obchodu je v tu chvíli nemožné a ke všemu ztráta času. Navíc při takových nákupech často musíte sáhnout po zboží, které je, nemůžete vybírat, a často utratíte víc, než když kupujete vámi osvědčené značky. Ve chvíli, kdy zjistíte, že vám přísada chybí (a nechcete nebo není šance ji koupit), můžete vaření daného receptu vzdát nebo naopak trochu improvizovat a zkusit místo požadované ingredience použít jinou. Jestli vám vyhovuje druhá varianta, máme pro vás tipy z českých i zahraničních kuchyní, jak můžete pro vás v danou chvíli hůř dostupné ingredience (alespoň částečně) nahradit těmi, které doma většinou máte, nebo jsou levnější. Inspiraci jsme našli u českých hospodyněk i amerických blogerů. 

ŠETŘETE PŘI NAKUPOVÁNÍ. S kreditkou to jde! Slevy u obchodníků a další výhody. Srovnání kreditních karet online 1. PODMÁSLÍ

Smíchejte jeden šálek mléka s jednou lžící octa nebo citronové šťávy a získáte náhražku do receptu místo podmáslí. Při pečení podmáslí nahradí i jogurt smíchaný s mlékem v poměru 1:1.

2. SMETANA

Budete potřebovat mléko a máslo, olej nebo margarín. 3/4 šálku mléka smíchejte s 1/3 šálku rozpuštěného másla nebo margarínu nebo oleje. Mléko získá smetanovou konzistenci. Tato kombinace nahradí smetanu pouze v receptech, neuděláte z ní našlehanou šlehačku například na pohár.

3. ZAKYSANÁ SMETANA

Pokud nemáte doma zakysanou smetanu, můžete si pomoci s mlékem, bílým jogurtem a citronovou šťávou. Smíchejte (ideálně vyšlehejte v kuchyňském robotu) 1/3 šálku mléka s jedním šálkem jogurtu nebo tvarohu a 2 lžičkami citronové šťávy. Pokud nemáte ani mléko, s klidným srdcem použijte místo zakysané smetany jen kvalitní bílý jogurt. Další možností, jak nahradit například čtvrt litru kysané smetany, je smíchání 180 ml mléka, 2 lžiček citronové šťávy a 4 lžic rozpuštěného másla.

Základní ingredience při pečení Foto:

Vajíčko nahradíte olejem nebo banánem, olej zase šťávou z jablečného kompotu s máslem

4. MOUČKOVÝ CUKR

Pokud vám došel moučkový cukr, stačí, když umelete cukr krystal. Leckdy ho nemusíte ani mlít.

5. VEJCE

I vajíčka v receptu jdou lehce nahradit, pokud na poslední chvíli zjistíte, že vám ve spíži chybí. Možností je víc, spoustu tipů mají především alergici. Při pečení dezertů stačí přidat místo jednoho vajíčka lžíci oleje (máme vyzkoušeno i při vaření kynutých knedlíků) nebo rozmačkanou půlku zralého banánu nebo čtvrt šálku jablečné šťávy. Také stačí pár lžiček jablečné přesnídávky. Případně můžete smíchat také 2 lžíce kukuřičného škrobu a 3 lžičky vody.

Článek

Zlaté kreditky Foto:

7 důvodů, proč mít kreditku (a třeba i zlatou)

Pokud běžně platíte v obchodě kartou, baví vás si tak trochu hrát, kalkulovat a jste finančně zodpovědní, možná jste už uvažovali o tom, pořídit si kreditku.

6. CITRONOVÁ TRÁVA

Citronovou trávu nahradíte podle některých kuchařských knih nastrouhanou kůrou z citronu.

Červené víno jako přísada při vaření Foto:

7. ALKOHOL

V řadě receptů je uváděna jako přísada rum, víno, pivo či bourbon. I alkohol lze nahradit, nicméně je pravda, že v tomto případě může být efektivnější a chutnější použít přímo mok v dané lahvince. Pokud ale neholdujete alkoholu a nechcete ho kupovat jen kvůli několika lžičkám, tady jsou tipy: Rum v receptech můžete nahradit pomerančovým nebo ananasovým džusem. Červené víno lze nahradit hovězím vývarem smíchaným s červenou hroznovou šťávou nebo neslazeným brusinkovým džusem. Bílé víno zase nahradíte kuřecím vývarem a trochou jablečného džusu nebo moštu. Bourbon pak nahradíte následovně. Na každou lžíci bourbonu v receptu použijte jeden díl vanilkového extraktu a dva díly vody.

8. KUKUŘIČNÝ ŠKROB

Kukuřičný škrob lze nahradit bramborovým škrobem a naopak, nebo například při pečení dortového korpusu stejným množstvím polohrubé mouky.

9. OLEJ

Olej nahradíte tak, že smícháte neslazený jablečný kompot s rozpuštěným máslem nebo margarínem, a to ve stejném množství, jako uvádí recept pro olej.

10. HNĚDÝ CUKR

Hnědý cukr můžete nahradit smícháním jednoho šálku bílého cukru a 2–3 lžic melasy. Místo hnědého třtinového cukru můžete dát i hnědý řepný.

11. KOZÍ SÝR

Pokud v některém receptu narazíte na kozí sýr, ale vadí vám jeho vůně nebo cena, lze ho nahradit obyčejným smetanovým sýrem, který má velmi podobnou strukturu, a můžete do něj přimíchat trochu bílého jogurtu nebo zakysanou smetanu.

Šafrán a kurkuma Foto:

Šafrán a kurkuma

12. ŠAFRÁN

Nejdražší koření na světě prý nahradíte kurkumou, případně ji můžete ještě smíchat s mletou červenou paprikou.

13. LANÝŽE

Už jste narazili na recept s lanýži, čili nejdražší potravinou? Nenechte se odradit, nahradit je (alespoň částečně) údajně můžete i hříbky. :-)

>>> Srovnání kreditních karet online <<<Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Zdroje - Fotografie: Thinkstock

Některé tipy: http://thekrazycouponlady.com/tips/top-tip/skip-costly-last-minute-shopping-trips-substituting-ingredients-bake; http://spoonuniversity.com/learn/genius-ingredient-substitution-save-money

Diskuze

Právní poradenství
Právní poradna
Nebo volejte pište
810 811 812 info@prima-radce.cz

reklama