Nemocí z jídla je hodně. Vznikl portál škodlivých potravinách

Potraviny se mohou kontaminovat i nesprávnou manipulací Foto: Potraviny se mohou kontaminovat i nesprávnou manipulacíFoto: thinkstock.com

Lékaři bijí na poplach. Otrav nebo infekcí získaných z potravin evidují v Česku každý rok neuvěřitelných sto čtyřicet tisíc. Některých nákaz dokonce přibývá. Jak se tomu bránit?

 

Na problém s obrovským množstvím případů nákaz z potravin upozorňuje česká kancelář Světové zdravotnické organizace. Bakterie, viry, parazité nebo chemické látky v potravinách přitom mohou za více než dvě stovky nemocí. Jde o takzvané alimentární nákazy. A to jak akutní, tak chronické. Státní zdravotní ústav proto pro spotřebitele připravil nový portál, pomocí kterého můžou sdělovat informace spojené s negativním zdravotním efektem po konzumaci určitých druhů potravin.

Které potraviny jsou rizikové?

Nákazy z jídla patří mezi onemocnění, která postihují hlavně zažívací trakt. Nejčastějším projevem jsou proto průjmy a zvracení. Průběh a závažnost onemocnění ovlivňuje druh a množství mikrobů a také individuální reakce našeho organismu na jejich vniknutí.

Mezi rizikové potraviny patří především:

  • maso, drůbež, vejce
  • nepasterované mléko a mléčné výrobky
  • ryby a plody moře – především rybí saláty, ústřice, sushi, krevety apod.
  • zmrzliny
  • cukrářské výrobky
  • tzv. studená kuchyně – to jsou především obložené chlebíčky, majonézy, dresinky apod.

Článek

Placení platební kartou... Foto:

Kreditka umí vydělávat: Levnější účet za nákup i vrácení části peněz zpět!

Víte, jak můžete při běžných nákupech ušetřit značnou sumu peněz? Pořiďte si kreditní kartu a plaťte v obchodech s ní. Ovšem vyděláte jen tehdy, pokud dodržíte určitá...

Domácí zabijačka jako příčina onemocnění

Zatímco průběh některých onemocnění z jídla je často možné zvládnout doma, průběh jiných může být skutečně fatální. Jsou totiž schopny způsobit jak průjem, tak třeba rakovinu. "Některá ta onemocnění opravdu vedou až k fatálním koncům: selhávání ledvin, selhávání jater, sepsi a tak dále. Určitou latencí může dojít až k nádorovým onemocněním," upozorňuje ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v ČR Alena Šteflová. Výskyt některých nákaz z potravin u nás dokonce roste. Příkladem jsou virové žloutenky. "Například vzrůstající výskyt virových hepatitid typu E, které jsou spojovány například s domácími zabíjačkami," říká ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví z Ministerstvo zdravotnictví Jarmila Rážová. Nejčastějšími nákazami z jídla jsou v České republice kampylobakterióza a salmonelóza, ročně jimi onemocní až 30 tisíc lidí. Mezi další nákazy patří kromě zmiňované žloutenky ještě úplavice, listerióza a toxoplasmóza.

 

Bakterie salmonely Foto:

Takhle nevinně vypadá například bakterie salmonely. Lidskému organismu ale dokáže způsobit několik pěkně nepříjemných dnů až týdnů...

Zdroj: Thinkstock

 

 

 



Dodržujte hygienické zásady

Nakazit se přitom můžeme požitím potraviny, která pochází buď přímo z nemocného zvířete (hlavně maso a vejce) nebo z potraviny, která byla původně nezávadná, ale byla bakterií či virem kontaminována při zpracovávání či převozu. V domácnosti riziko nejčastěji vzniká tehdy, pokud se nedodržují základní hygienická pravidla. O jaké prohřešky se jedná? K přípravě jídla například použijeme kontaminovaná kuchyňská prkénka, nože, nádobí nebo si neumyjeme ruce a podobně. Proto je třeba podle odborníků zajistit, aby se potraviny, které jsou již určeny ke konzumaci a nebudou se dále tepelně upravovat, nesetkaly, resp. nekřížily se syrovými.

Prevence v bodech:

  • udržování čistoty
  • oddělování syrových a uvařených pokrmů
  • důkladné vaření pokrmů
  • uchovávání pokrmů při bezpečných teplotách
  • používání nezávadné vody a surovin

Článek

Lednici nenechávejte dlouho otevřenou a potraviny v ní skladujte efektivně Foto:

Úsporná kuchyně: Tipy, jak skladovat potraviny i šetřit za energii

Kuchyně je po topení a ohřevu vody třetím největším žroutem energie ve vašem domě nebo bytě...

Nový portál Nutrivigilance

Státní zdravotní ústav spustil pro spotřebitele nový portál v rámci projektu Nutrivigilance CZ, kde si můžou sdělovat své vlastní zkušenosti. Najdete ho zde. Je určen hlavně pro ty, kteří už sní něco, po čem jim není zrovna nejlépe. Na něm je možné upozornit úřady na podezřelou potravinu nebo potravinový doplněk. "Zahrnuty by měly být ty potraviny, u kterých nemusí být historicky známé působení na organismus. Patří sem tedy potraviny nového typu, nové doplňky stravy, potraviny s přídavkem doplňků potravin nebo obohacené o určité složky ve zvýšeném množství," píše se na webu Státního zdravotního ústavu. Cílem je zapojit se postupně do systému zdravotní prevence ve vztahu k inovacím potravin, který se začíná budovat v zemích Evropské unie. 

Článek

Co vybrat? Foto:

Jarní detox a (zbytečné) utrácení peněz aneb Je všechno zdravé opravdu vhodné?

S příchodem jara se rapidně mění obsah nákupních košíků. Důvodů může být hned několik. Obchody opět nabízejí nejrůznější slevy na „zdravé potraviny“, řada lidí si dala...

Praktické informace na internetu

Mimo to je také velkou hrozbou pro zdraví často samotná skladba potravin. Vedle obsahu těžkých kovů je zdraví nebezpečný nadbytek tuků, cukru nebo soli. "Je to problém s nedostatečnou pestrostí, nevyváženou dietou," tvrdí Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu. Kterým potravinám se raději vyhnout, o tom informuje například portál Bezpecnostpotravin.cz. Jak nemocem ze stravy předcházet, to se dozvíte z webového portálu Viscojis.cz, který evokuje to, jak se máme stravovat, jaký máme dodržovat zdravý životní styl a na co si právě máme dát pozor v tom, co můžeme sami ovlivnit.

Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Diskuze

reklama